Sos wietnamski nước chấm

    Sos wietnamski nước chấm

    1polubienie
    10min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Sos wietnamski, w którym macza się sajgonki (czyli spring rolls). Pasuje też do innych wietnamskich dań.

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 2 tajskie papryczki chili
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 limonka
    • 1 łyżka cukru
    • 4 łyżki sosu rybnego
    • 4 łyżki ciepłej wody
    • 1 łyżka octu ryżowego
    • 1 mała marchewka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 10min. 

    1. Z papryczek oderwać łodyżki, obrać czosnek i rozgnieść razem na pastę, na przykład w moździerzu.
    2. Wycisnąć sok z limonki i dodać do papryki i czosnku. Dodać cukier i wymieszać. Dodać sos rybny, ciepłą wodę i ocet ryżowy, wymieszać.
    3. Obrać marchewkę, pokroić w cienkie paski i dodać trochę do sosu.

    Zobacz jak to zrobić!

    Sos wietnamski nước chấm
    Sos wietnamski nước chấm

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis