Lekki pieprzny gulasz z indyczego udźca

    Lekki pieprzny gulasz z indyczego udźca

    2polubienia
    1godz.25min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Mięso z indyka jest zdrowe i mało kaloryczne. Okazuje się, że również bardzo smaczne. Dzisiaj miałam ochotę na mięso w sosie z warzywami. Jest bardzo sycące i bardzo smaczne. Ostatnio kupiłam mięso z udźca indyka. Mięso nie jest suche i ma ładny czerwony kolor. Super do smażenia i do gotowania. Moim zdaniem smaczniejsze niż pierś z indyka. Zrobiłam z niego gulasz z warzywami z dużą ilością zgniecionego pieprzu.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 0,7 kg udźca z indyka pokrojonego kawałki 1,5 cm na 1,5 cm
    • 2 łyżki oleju do smażenia
    • 2 ząbki czosnku starte na drobnej tarce
    • ½ łyżeczki soli
    • ¼ łyżeczki mielonego pieprzu
    • ½ łyżeczki mielonej kolendry
    • 4 cebule
    • 8–10 dużych pieczarek
    • 3 średnie papryki (2 zielone, 1 czerwona dla koloru)
    • 2 łyżeczki zmiażdżonego pieprzu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.10min.  ›  Gotowe w: 1godz.25min. 

    1. Kroję indyka w kawałki 1,5 cm na 1,5 cm. W dużym garnku, na jednej rozgrzanej łyżce oleju podsmażam przez ok. 1 min starty czosnek. Następnie wrzucam pokrojonego indyka, mieszam z czosnkiem i smażę. Dodaję sól, mielony pieprz, mieloną kolendrę i dalej smażę aż powstały w międzyczasie sos wyparuje. Podsmażone mięso wyjmuję z garnka na talerz.
    2. Do garnka wlewam 1 łyżkę oleju na którym podsmażam pokrojoną w drobne kawałki cebulę. Jak w cebuli „olej się kończy” - dolewam wody. Chcę, aby cebula się zeszkliła, ale nie chcę dodawać więcej oleju. Jak cebula jest już zeszklona, dodaję podsmażone mięso i zalewam szklaną wody, tak żeby woda przykryła mięso i cebulę. Gotuję około 30 min, aż mięso zmięknie, w międzyczasie mieszając.
    3. Kiedy mięso będzie już miękkie, dodaję pokrojone na ćwiartki pieczarki. Gotuję około 15 minut, aż pieczarki będą miękkie i dodaję pokrojone w kawałki papryki oraz 2 łyżeczki zmiażdżonego pieprzu. Kulki pieprzu rozgniatam na desce płaską częścią noża. Z papryką i pieprzem gotuję około 10 – 15 minut.
    4. Po ugotowaniu doprawiam solą, jeżeli to konieczne.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Jemto

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis