Flaki nieco inaczej z królikiem

    Flaki nieco inaczej z królikiem

    1polubienie
    1godz.30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Potrawa ta to mój autorski pomysł. Polecam szczególnie hodowcom królików, bo jak wiadomo zakup królika w sklepie to dość spory koszt.

    Lubelskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • ok 1 kg mięsa z królika
    • pęczek włoszczyzny, wg upodobań
    • 1 opakowanie (900 g) flaków wołowych
    • przyprawa do flaków
    • sól, pieprz, słodka papryka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Mięso z królika (najlepiej młode sztuki, bo jest najdelikatniejsze) gotujemy z warzywami tak, aby mięsko odchodziło od kości.
    2. Flaki wołowe odgotujemy oddzielnie kilka razy, aby zginął charakterystyczny zapach.
    3. Ostudzone mięso obieramy i kroimy na małe kawałeczki. Bulion odcedzamy.
    4. Mięso i flaki wrzucamy do bulionu z warzywami, gotujemy wszystko do miękkości, doprawiamy przyprawami do smaku. Smacznego.

    rada

    Ja robię flaki bez zasmażki - są delikatniejsze, dłużej postoją, oczywiście studząc mieszamy, bo tworzący się tłuszcz u góry garnka tworzy skorupę i dzięki temu flaczki na dole garnka pozostają długo gorące co sprzyja skiśnięciu niestety.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis