Cynamonowiec

    Cynamonowiec

    1polubienie
    2godz.5min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Wspaniała propozycja na pyszne ciacho, na niedzielę jak również świąteczny deser. Zaskakujący smak i niebywały aromat, po prostu genialne.

    Lubelskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 20 

    • Ciasto cynamonowe
    • 200 g margaryny
    • 400 g cukru pudru
    • 4 jajka
    • 1 opakowanie (15 g) cynamonu
    • 2 łyżeczki proszku do piecznia
    • 250 ml mleka
    • 200 g mąki pszennej
    • Wkładka
    • 8 białek
    • 8 łyżek cukru
    • 1/3 opakowania (ok. 100 g) pokruszonych herbatników
    • 3/4 szkl maku
    • 1/2 opakowania (7 g) proszku do pieczenia
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • kilka kropli aromatu migdałowego
    • Masa
    • 500 ml mleka
    • 150 g cukru
    • 1 opakowanie (10 g) cukru wanilinowego
    • 8 żółtek
    • 3 łyżki mąki pszennej
    • 200 g masła
    • 4 łyżki kawy cappucino
    • Dodatkowo
    • 1 słoik ulubionego dżemu (u mnie powidła śliwkowe :) uwielbiam :)
    • 3 płaty wafla

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 1godz.5min.  ›  Gotowe w: 2godz.5min. 

      Ciasto cynamonowe:

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
    2. Margarynę utrzeć z cukrem na gładką masę, następnie dodawać po 1 jaju i resztę składników. Podzielić na pół i upiec 2 placki. Piec przez 35 minut.
    3. Wkładka:

    4. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać aż cukier nie będzie wyczuwalny. Dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Piec przez 30 minut w 180 stopniach C.
    5. Masa:

    6. Ugotować budyń: szklankę mleka zagotować z cukrami. W pozostałym mleku rozprowadzić mąkę i żółtka, wlać do mleka i dobrze wymieszać. Wystudzić. Zimną masę utrzeć z masłem i na końcu dodać kawę.
    7. Wykonanie:

    8. Wafle przyciąć do wielkości ciasta.
    9. Składać warstwy: wafel - dżem - ciasto cynamonowe - krem- wkładka - krem - ciasto cynamonowe - dżem - wafel.

    rada

    Ciasto jest pyszne i efektownie wygląda :)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis