Świąteczne śledziki z hiszpańskimi oliwkami

    Świąteczne śledziki z hiszpańskimi oliwkami

    4polubienia
    15min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Przygotowując wigilijną wieczerzę warto poszukać inspiracji w kuchni hiszpańskiej. Proste połączenia tradycyjnych polskich specjałów z hiszpańskimi oliwkami nie tylko zaskoczą całą rodzinę, ale wniosą powiew świeżość do tradycyjnych dań serwowanych podczas Świąt Bożego Narodzenia.

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • oliwa z oliwek
    • ząbek czosnku
    • świeżo wyciskany sok z pomarańczy
    • drobno posiekany szczypiorek
    • kilka suszonych pomidorów
    • obrany pomidor
    • pokrojony w kostkę marynowany śledź
    • cebula dymka
    • hiszpańskie zielone oliwki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. W miseczce dobrze wymieszaj oliwę z oliwek, drobno posiekany ząbek czosnku oraz sok z pomarańczy. Następnie dodaj szczypiorek oraz kilka suszonych pomidorów posiekanych w cienkie paseczki.
    2. Pokrój pomidora oraz śledzia w kostkę grubości 1 cm, dodaj do wcześniej przygotowanych składników. Dorzuć hiszpańskie zielone oliwki, wszystko delikatnie połącz.

    Wskazówka:

    Danie doskonale smakuje także z wędzonym łososiem oraz anchois.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis