Faszerowane pieczarki

    Faszerowane pieczarki

    1polubienie
    50min.


    Zrobione przez 356 osób

    Pyszne grzybowe kapelusze wypełnione nadzieniem z małży! Bardzo łatwe do przygotowania i lepsze niż faszerowane pieczarki z niejednej restauracji.... Przed podaniem udekorować ćwiartkami cytryny.

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 20 świeżych dużych pieczarek bez nóżek
    • 370 g małży z puszki, osuszonych i zmielonych
    • 2 ząbki czosnku, obrane i rozgniecione
    • 40 g (1/2 szklanki) startego parmezanu
    • 1 mała drobno posiekana cebula
    • 80 g (3/4 szklanki) bułki tartej
    • 70 g posiekanej zielonej papryki
    • 2 łyżki suszonej pietruszki
    • 2 łyżki przyprawy włoskiej
    • mielony czarny pieprz do smaku
    • 340 g roztopionego masła
    • 55 g (1/2 szklanki) startego sera mozzarella

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 175°C. Lekko posmarować tłuszczem brytfankę wielkości 23x33 cm.
    2. Kapelusze grzybów ułożyć w brytfance blaszkami do góry.
    3. W średniej misce wymieszać mielone małże z czosnkiem, parmezanem, cebulą, bułką tartą, zieloną papryką, pietruszką, włoską przyprawą i pieprzem. Następnie domieszać powoli mniej więcej połowę masła, aby farsz stał się lekko wilgotny.
    4. Obficie napełnić kapelusze nadzieniem i posypać serem mozzarella. Skropić pozostałym masłem.
    5. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 30 minut, aż będą lekko rumiane.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis