Bożonarodzeniowy łosoś z hiszpańskimi oliwkami

    Bożonarodzeniowy łosoś z hiszpańskimi oliwkami

    1polubienie
    1godz.20min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Przygotowując wigilijną wieczerzę warto poszukać inspiracji w kuchni hiszpańskiej. Proste połączenia tradycyjnych polskich specjałów z hiszpańskimi oliwkami, nie tylko zaskoczą całą rodzinę, ale wniosą powiew świeżość do tradycyjnych dań serwowanych podczas Świąt Bożego Narodzenia.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 50 g hiszpańskich czarnych oliwek
    • 7 łyżek oliwy z oliwek
    • 1 łyżeczka musztardy
    • 150 g hiszpańskich zielonych oliwek
    • 1 cebula dymka
    • 800 g filetów z łososia
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +30min. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. W miseczce wymieszaj hiszpańskie czarne oliwki z 2 łyżkami oliwy z oliwek i łyżeczką musztardy.
    2. W oddzielnym naczyniu wymieszaj pokrojone w talarki hiszpańskie zielone oliwki z drobno posiekaną cebulą dymką oraz 4 łyżkami oliwy z oliwek. Odstaw by smaki dobrze się połączyły.
    3. Filety z łososia dopraw sola i pieprzem. Rozgrzej oliwę na patelni i smaż łososia na średnim ogniu przez 4 minuty. Podawaj na półmisku udekorowanym hiszpańskimi oliwkami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis