Delikatne szaszłyczki z kurczaka i panierowanych hiszpańskich oliwek

    Delikatne szaszłyczki z kurczaka i panierowanych hiszpańskich oliwek

    1polubienie
    50min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Nie każda mama wie, że dzieci uwielbiają oliwki. Są kolorowe, pyszne i, co najważniejsze, zdrowe. Doskonale komponują się z ulubionymi potrawami maluchów. Magiczne właściwości hiszpańskich oliwek sprawiają, że łącząc je z różnymi, czasami zaskakującymi składnikami, w jednej chwili zmieniają się w smakowite dania, które zadowolą nawet najbardziej wybrednego malca.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • ½ piersi z kurczaka, pokrojonej na kawałki
    • sól i pieprz
    • 12 dużych hiszpańskich oliwek
    • 1 roztrzepane jajko
    • bułka tarta
    • oliwa z oliwek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Kawałeczki piersi z kurczaka delikatnie oprósz solą i pieprzem. Podsmaż na patelni.
    2. W oddzielnych miseczkach przygotuj roztrzepane jajko oraz bułkę tartą.
    3. W międzyczasie rozgrzej patelnię z odrobiną oliwy. Hiszpańskie oliwki kolejno zanurzaj w jajku i panierce. Smaż do momentu uzyskania złotego koloru.
    4. Na patyczki do szaszłyków nadziej kawałeczki piersi i panierowane oliwki. Serwuj jako przekąskę „na jednego kęsa”. Panierowane oliwki doskonale sprawdzą się na każdym Kinder Balu.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis