Chrupiące stożki z delikatnym mięskiem i hiszpańskimi oliwkami

    Chrupiące stożki z delikatnym mięskiem i hiszpańskimi oliwkami

    1polubienie
    1godz.10min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Nie każda mama wie, że dzieci uwielbiają oliwki. Są kolorowe, pyszne i co najważniejsze zdrowe. Doskonale komponują się z ulubionymi potrawami maluchów. Magiczne właściwości hiszpańskich oliwek sprawiają, że łącząc je z różnymi, czasami zaskakującymi składnikami, w jednej chwili zmieniają się w smakowite dania, które zadowolą nawet najbardziej wybrednego malca.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 225 g mąki
    • oliwa z oliwek
    • 90 ml ciepłej wody
    • 1 mała cebula
    • 200 g mięsa mielonego
    • 10 posiekanych hiszpańskich oliwek
    • 1 jogurt (225 ml)
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Przesiej mąkę do miski, dodaj oliwę z oliwek i wodę. Zagnieć ciasto, a następnie odłóż je na bok.
    2. Drobno pokrój cebulę i lekko podsmaż na oliwie, aby zmiękła. Do cebuli dodaj mięso mielone i całość smaż na wolnym ogniu. Dodaj posiekane oliwki, posól, wymieszaj i odstaw.
    3. Podziel ciasto na małe kulki, rozwałkuj je i wytnij z ciasta krążki. Wypełnij krążki nadzieniem, a następnie uformuj stożki.
    4. Usmaż w dużej ilości gorącej oliwy.
    5. Podawaj jako kwiatki - stworzone ze szczypiorku i oliwek. Do dania podaj sos wykonany z połączenia jogurtu, oliwy z oliwek, soli i pieprzu.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis