Red velvet cupcake

    Red velvet cupcake

    4polubienia
    50min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Możemy je nazwać jak chcemy - babeczki albo muffinki. Robimy je z dodatkiem czerwonego barwnika i octu. Cupcake jest bardzo delikatny i kruchy, zachowuje swoją sprężystość przez kilka dni po upieczeniu. Można pokusić się i na Święta sprawić przyjemność swoim bliskim takimi oto słodkościami.

    j.kolanowska01 Calabria, Włochy

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 3/4 kostki miekkiego masla
    • 3/4 szklanki cukru
    • 2 jajka
    • 1/2 szklanki mleka
    • aromat waniliowy do ciast
    • 2 łyżeczki czerwonego barwnika w płynie
    • 2 szklanki mąki
    • 2 łyżki kakao
    • 2 łyżeczki octu jabłkowego
    • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    • Krem
    • 200 ml śmietany kremówki
    • 120 g cukru pudru
    • 200 g serka typu philadelphia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni C.
    2. W misie miksera ubijamy masło z cukrem, potem dodajemy po jednym jajku, mleko, aromat i barwnik czerwony.
    3. Przesiewamy mąkę z kakao i powoli dodajemy do masy.
    4. W szklaneczce mieszamy ocet z sodą oczyszczoną i dodajemy do ciasta - dokładnie wszystko mieszamy.
    5. Blaszkę do muffinek wykładamy papilotkami, ciasto przekładamy do woreczka foliowego i wypełniamy foremki.
    6. Pieczemy w temperaturze 190 stopni C przez 20 minut, następnie studzimy.
    7. Krem:

    8. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy powoli przesiany cukier puder, a następnie serek.
    9. Dobrze utarty krem nakładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy nim nasze cupcakes, potem posypujemy górę pokruszonym ciastem i gotowe.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis