Mille feuille - czyli przekładaniec

    Mille feuille - czyli przekładaniec

    6polubień
    55min.


    Zrobione przez 8 osób

    Mille feuille (czytaj milefej) to pyszne ciasto, czy też deser, składające się z ciasta francuskiego i kremu waniliowego - creme patissiere. Bardzo proste!

    Składniki
    ilość porcji: 5 

    • 1 opakowanie ciasta francuskiego (250 g)
    • trochę oleju
    • trochę wody
    • 2 łyżeczki cukru
    • 250 ml kremu waniliowego creme patissiere
    • Lukier
    • 75 g cukru pudru
    • 1/2 łyżeczki kakao
    • woda

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Arkusz papieru do pieczenia lekko posmarować olejem za pomocą pędzelka. Ułożyć na blaszce. Rozgrzać piekarnik do 200°C.
    2. Na papierze rozwinąć ciasto francuskie i lekko posmarować wodą. Posypać połową cukru i przykryć drugim arkuszem papieru i drugą blaszką. Piec przez 15 minut.
    3. Zdjąć papier z wierzchu i odwrócić ciasto na drugą stronę. Posypać pozostałym cukrem. Położyć z powrotem papier i blaszkę. Wstawić do piekarnika jeszcze na 10 minut.
    4. Pokroić ciasto na 3 części. 2 z nich pokroić jeszcze na 5 części w poprzek - to będzie warstwa środkowa i wierzch. Krojenie tych dwóch części nie jest to konieczne, ale później będzie łatwiej kroić całe ciasto.
    5. Jednolitą część ciasta posmarować połową kremu i wyrównać brzegi nożem. Na nim ułożyć środkową warstwę - kawałek obok kawałka. Przykryć resztą kremu i ułożyć ostatnią warstwę.
    6. Przygotować lukier: do cukru pudru wlać 1,5 łyżki wody i wymieszać aż powstanie lukier. Do kakao dodać kilka kropel wody i wymieszać aby powstała gładka pasta.
    7. Polać ciasto cienką warstwą lukru i od razu - zanim lukier zastygnie - wyciskać z woreczka pastę z kakao robiąc pionowy pasek na każdym "kawałku" ciasta. Przeciągnąć wykałaczką w poprzek pasków aby powstały dekoracyjne wzorki. Gdy lukier zastygnie - kroić i podawać!

    Zobacz jak to zrobić!

    Mille feuille
    Mille feuille

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    0

    bardzo dobrze zrobiony ten video clip. Bede juz jutro probowac te recepte. Chcialabym tez wiedziec jak sie nazywa muzyka towarzyszaca ujeciom? Dziekuje czy kitty81 zamuje sie zawodowo pieczeniem mille feuille? Beena - 04 lip 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis