Faszerowane liście winogron z Aleppo

    Faszerowane liście winogron z Aleppo

    3polubienia
    2godz.


    Zrobione przez 53 osoby

    Oto jak najlepiej przygotować pyszne faszerowane liście winogron, po arabsku yeb'r't, według przepisu mojej babci z Aleppo z Syrii, który przywędrował z nią do USA w 1912 roku.

    Składniki
    ilość porcji: 32 

    • 200 g (1 szklanka) ryżu
    • 900 g mielonej baraniny
    • 900 g (2 słoiki) liści winogron, odcedzonych i wypłukanych
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
    • 1 łyżka mielonego ziela angielskiego
    • 6 ząbków pokrojonego czosnku
    • 235 ml (1 szklanka) soku z cytryny
    • 2 oliwki Kalamata

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 1godz.15min.  ›  Gotowe w: 2godz. 

    1. Namoczyć ryż w zimnej wodzie i odcedzić. W dużej misce wymieszać razem mieloną baraninę, ryż, ziele angielskie, sól i pieprz. Położyć około 1 łyżkę mięsnego nadzienia na środek każdego liścia i zwinąć liść jak kapustę na gołąbki (raz nad nadzieniem, potem lewy i prawy bok do siebie i zrolować do końca).
    2. Układać faszerowane rolki w dużym garnku warstwami, kładąc na każdą warstwę kawałki czosnku. Dodać tylko tyle wody, aby pokryć rolki, następnie wlać sok z cytryny. Dla dodania aromatu wrzucić do garnka oliwki, jeśli ktoś ma na to ochotę. Na wierzchu rolek położyć talerzyk, by trzymał je pod wodą.
    3. Doprowadzić wodę do wrzenia, a następnie zmniejszyć temperaturę. Przykryć garnek i gotować na wolnym ogniu przez 1 godzinę i 15 minut. Skosztować ryż, czy dogotowany. Faszerowane liście winogron smakują jeszcze lepiej, gdy odczekają parę godzin.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    KrystynaKot
    autor:
    2

    polecam,bardzo smaczne i lepiej jeszcze smakuje z jogurtem naturalnym(jako sos) - 07 cze 2014

    1

    Sa bardzo smaczne , robie je w nieco inny sposob, ale ten podany tu tez sprobuje. mieszkam na cyprze i to jest ich ulubione danie, wiec myslalam ze to danie jest greckie. - 13 cze 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis