Aromatyczny makaron z krewetkami i hiszpańskimi oliwkami

    Aromatyczny makaron z krewetkami i hiszpańskimi oliwkami

    5polubień
    35min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Hiszpania kojarzy się z radosną fiestą, zmysłowym flamenco, mrożącą krew w żyłach corridą i oczywiście największym kochankiem świata – Don Juanem. Gorący temperament Hiszpanów to zasługa śródziemnomorskiej kuchni – zdrowej i aromatycznej, kuszącej wyglądem, zapachem i smakiem. Przepełnionej zmysłowym aromatem ziół, owocami morza, czerwonym winem i dojrzewającymi w południowym słońcu Andaluzji hiszpańskimi oliwkami.

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 400 g krewetek
    • 320 g makaronu
    • 6 łyżek oliwy z oliwek
    • 4 ząbki czosnku, posiekane
    • 1 papryczka chili do smaku
    • 2 łyżki oregano
    • 4 małe pomidory, obrane i pokrojone w kostkę
    • 100 g czarnych hiszpańskich oliwek, posiekanych
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Ugotuj krewetki i odcedź je zachowując wywar.
    2. Na powstałym wywarze ugotuj makaron al dente.
    3. Na patelnię wlej odrobinę oliwy z oliwek. Na małym ogniu podsmaż czosnek i papryczkę chili. Dodaj oregano i pomidory. Całość podsmażaj 5 minut. Następnie dorzuć krewetki i oliwki. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Smaż całość przez kolejnych kilka minut.
    4. Odcedź makaron i wymieszaj z sosem. Można podawać z chrupiącą bagietką.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis