Polędwiczki wieprzowe skąpane w sosie z czerwonego wina z dodatkiem hiszpańskich oliwek

    Polędwiczki wieprzowe skąpane w sosie z czerwonego wina z dodatkiem hiszpańskich oliwek

    3polubienia
    1godz.15min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Co dać ukochanej osobie, żeby sprawić jej przyjemność? Najbardziej cieszą prezenty przygotowane samemu. Może warto więc przygotować coś specjalnego?

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 szalotki
    • 1 polędwica wieprzowa
    • oliwa z oliwek
    • kieliszek czerwonego wina
    • 15 czarnych lub zielonych oliwek, posiekanych
    • 2 łyżki musztardy francuskiej
    • cienkie frytki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Nagrzej piekarnik do temperatury 250 stopni C.
    2. Szalotki zetrzyj na drobnej tarce. Mięso natrzyj oliwą i startą cebulką, rozłóż w gorącej brytfance i piecz pół godziny na każde pół kilo mięsa. Raz na jakiś czas podlej mięso wytworzonym sosem, aby nie było zbyt suche.
    3. Wyjmij mięso z piekarnika i dopraw solą i pieprzem.
    4. Do rondelka wlej wino i podgrzewaj, aż się zredukuje i zmniejszy swoja objętość o połowę. Dodaj posiekane oliwki i musztardę, gotuj na wolnym ogniu 2 minuty. Dopraw szczyptą soli i odstaw do wystygnięcia.
    5. Pokrój mięso na cienkie plastry. Frytki zawiń w plastry polędwicy i zepnij za pomocą wykałaczki. Polej aromatycznym sosem. Przed podaniem udekoruj danie tymiankiem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis