Polędwiczki wieprzowe z dżemem morelowym

    Polędwiczki wieprzowe z dżemem morelowym

    Zapisz do ulubionych
    2godz.15min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Pieczone polędwiczki wieprzowe w marynacie z majonezem, musztardą i czosnkiem. Na koniec smaruje się je dżemem morelowym i są najlepsze na świecie!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 kg polędwicy wieprzowej (lub schabu)
    • sól i pieprz
    • 3 łyżki majonezu
    • 1 ząbek czosnku
    • 1 łyżka musztardy
    • 3-4 łyżki dżemu morelowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  +30min. odstawienie  ›  Gotowe w: 2godz.15min. 

    1. Mięso umyć i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć solą i pieprzem.
    2. Wymieszać majonez z musztardą i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Posmarować tym wieprzowinę, przykryć i wstawić na 30 minut do lodówki.
    3. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
    4. Zawinąć mięso w folię aluminiową i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec przez około 1 godzinę.
    5. Otworzyć folię i posmarować mięso dżemem (za pomocą pędzelka). Piec jeszcze bez folii przez 20-30 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis