Pieczona polędwica wieprzowa

    Pieczona polędwica wieprzowa

    5polubień
    1godz.15min.


    Zrobione przez 42 osoby

    Polędwiczki wieprzowe są bardzo delikatne, dlatego nie potrzebują zbyt wiele dodatków. Ten przepis jest bardzo prosty i można w ten sam sposób upiec schab.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 kg schabu lub polędwiczek wieprzowych
    • 1 szklanka śmietany kremówki
    • 3 ząbki czosnku
    • 1 łyżka musztardy
    • 1 łyżeczka chili w proszku
    • sól

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.
    2. Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Ponakłuwać ze wszystkich stron wykałaczką ok. 10-15 razy.
    3. Do blendera wlać śmietanę, dodać czosnek, musztardę, chili i sól. Zmiksować do konsystencji gęstej śmietany.
    4. Na kawałku folii aluminiowej ułożyć mięso i polać sosem ze wszystkich stron. Zawinąć w folię i piec przez około 1 godzinę.
    5. Odstawić mięso aby całkowicie ostygło, a następnie pokroić w cienkie plastry. Podawać na zimno.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis