Cake pops - czyli ciasteczkowe lizaki

    Cake pops - czyli ciasteczkowe lizaki

    2polubienia
    2godz.10min.


    Zrobione przez 7 osób

    Ciasteczkowe lizaki, czy ciasto na patyku - w USA i Wielkiej Brytanii są bardzo popularne. Dzieci je uwielbiają nie tylko za niesamowity wygląd. Jeśli szukacie prostego przepisu na coś specjalnego dla dziecka - polecamy te cake pops!

    Składniki
    ilość sztuk: 20 - 30 lizaków

    • 1 średni mokry biszkopt
    • 2-4 łyżki dżemu (np. truskawkowego)
    • patyczki
    • polewa z białej lub mlecznej czekolady
    • kolorowa posypka do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  +1godz.10min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.10min. 

    1. Pokruszyć biszkopt do miski, dodać dżem i dobrze wymieszać. Masa powinna być dobrze związana. Przykryć folią spożywczą i wstawić na 20 minut do lodówki.
    2. W zwilżonych dłoniach formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blaszce i wstawić do zamrażalnika na 30 minut.
    3. W tym czasie rozpuścić polewę i odstawić aby lekko przestygła.
    4. Wyjąć kulki z zamrażalnika i przebić każdą do połowy wykałaczką. Zanurzać patyczki w polewie i wtykać w kulki. Wstawić do zamrażalnika na 20 minut.
    5. Zanurzać kulki w polewie, dobrze je obtaczając. Można je odkładać na papier woskowany do pieczenia, albo wtykać w kawałek styropianu. Można posypać kolorową posypką, wiórkami czekolady, wiórkami kokosowymi, kolorowym cukrem itp.
    6. Odstawić aby polewa stężała.

    Zobacz jak to zrobić!

    Cake pops - czyli ciasteczkowe lizaki
    Cake pops - czyli ciasteczkowe lizaki

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis