Sernik cytrynowy na spodzie z ciasteczek

    Sernik cytrynowy na spodzie z ciasteczek

    1polubienie
    2godz.15min.


    Zrobione przez 5 osób

    Sernik z serka śmietankowego, na spodzie z herbatników. Bardzo proste składniki, bardzo łatwe ciasto. Każdemu się uda! Z tego przepisu wychodzą 2 serniki o średnicy 23 cm. Aby upiec tylko 1 sernik wystarczy użyć połowy składników - podajemy ilości w nawiasach!

    Składniki
    ilość sztuk: 2 serniki o średnicy 23 cm

    • Spód
    • 400 g (lub 200 g) herbatników typu digestives, pokruszonych
    • 50 g (lub 25 g) cukru
    • 90 g (lub 45 g) masła, stopionego
    • Masa serowa
    • 4 jajka (lub 2 jajka)
    • sok z 1 cytryny (lub z połowy)
    • skórka otarta z 2 cytryn (lub z 1)
    • 400 g (lub 200 g) cukru
    • 900 g (lub 450 g) serka śmietankowego (typu Philadelphia)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 55min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.15min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180°C.
    2. Ciasteczka dokładnie pokruszyć, dodać stopione masło i cukier. Dobrze wymieszać, wyłożyć na dno 2 tortownic o średnicy 23 cm i dobrze ubić. Piec w przez 10-15 minut, aż się lekko przyrumienią.
    3. Wyjąć z piekarnika i całkiem ostudzić.
    4. W międzyczasie zetrzeć skórkę z cytryn i wycisnąć sok z 1 z nich. Zmiksować serek na gładko, a następnie dodawać jajka po jednym na raz, stale miksując. Dodać cukier, sok z cytryny i skórkę, dobrze zmiksować. Wylać na ostudzone spody.
    5. Wstawić tortownicę z sernikiem do większej foremki i nalać gorącej wody do wysokości połowy tortownicy z sernikiem. Piec w 180°C przez 45 minut. Ostudzić do temperatury pokojowej, a następnie schłodzić.
    6. Można udekorować świeżymi owocami.

    Zobacz jak to zrobić!

    Sernik cytrynowy na spodzie z ciasteczek
    Sernik cytrynowy na spodzie z ciasteczek

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis