Tort Napoleon

    Tort Napoleon

    Zapisz do ulubionych
    10godz.30min.


    Zrobione przez 11 osób

    Wyjątkowy tort, składający się z kilku warstw bardzo cienkiego, kruchego ciasta, przełożony delikatnym kremem i orzechami. Wygląda pięknie!

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 1 jajko
    • 125 ml zimnej wody
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 250 g margaryny
    • 300 g mąki pszennej
    • Masa do przełożenia tortu
    • 200 g orzechów włoskich
    • 200 g masła
    • 1 puszka skondensowanego mleka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +9godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 10godz.30min. 

    1. Roztrzepać jajko w wodzie, dodać sok z cytryny.
    2. Do dużej miski włożyć margarynę i stopniowo przesiewać do środka mąkę, mieszając nożem, aż powstaną grudki ciasta. Dodać mieszaninę z jajkiem i wyrobić na gładkie ciasto. Uformować z niego wałek i pokroić na 9 równych części.
    3. Z tych części ciasta uformować kulki, przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę
    4. Przełożyć orzechy do woreczka foliowego i rozgnieść za pomocą wałka. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
    5. Arkusz papieru do pieczenia lub folii aluminiowej lekko posypać mąką. Kulki ciasta też lekko oprószyć mąką i każdą rozwałkować na przygotowanym arkuszu na bardzo cienkie koło o średnicy 22-24 cm. Ponakłuwać gęsto widelcem. Przełożyć wraz z całym arkuszem na dużą blachę.
    6. Piec przez 10-15 minut aż się przyrumieni. Powtórzyć z pozostałymi kulkami ciasta.
    7. Jeszcze gorące placki wykroić tak, aby miały kształt koła - na przykład obrysowując nożem kształt talerza. Resztki odłożyć do dekoracji.
    8. Przygotować krem: zmiksować masło aby było puszyste, a następnie dodać skondensowane mleko i zmiksować na gładką masę.
    9. Gdy placki ostygną, ułożyć jeden na płaskim talerzu lub na paterze i posmarować go kremem, a następnie posypać orzechami. Przykryć kolejnym plackiem i powtórzyć warstwy. Resztki pozostałe po obkrajaniu placków dokładnie pokruszyć i posypać nimi wierzch i boki tortu. Chłodzić przez co najmniej 8 godzin.

    Zobacz jak to zrobić!

    Tort Napoleon
    Tort Napoleon

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis