Zaloguj się Zarejestruj się

Tort Napoleon

Wyjątkowy tort, składający się z kilku warstw bardzo cienkiego, kruchego ciasta, przełożony delikatnym kremem i orzechami. Wygląda pięknie!

Nataliya

Składniki
ilość porcji: 12 

  • 1 jajko
  • 125 ml zimnej wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 250 g margaryny
  • 300 g mąki pszennej
  • Masa do przełożenia tortu
  • 200 g orzechów włoskich
  • 200 g masła
  • 1 puszka skondensowanego mleka

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +9godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 10godz.30min. 

  1. Roztrzepać jajko w wodzie, dodać sok z cytryny.
  2. Do dużej miski włożyć margarynę i stopniowo przesiewać do środka mąkę, mieszając nożem, aż powstaną grudki ciasta. Dodać mieszaninę z jajkiem i wyrobić na gładkie ciasto. Uformować z niego wałek i pokroić na 9 równych części.
  3. Z tych części ciasta uformować kulki, przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę
  4. Przełożyć orzechy do woreczka foliowego i rozgnieść za pomocą wałka. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
  5. Arkusz papieru do pieczenia lub folii aluminiowej lekko posypać mąką. Kulki ciasta też lekko oprószyć mąką i każdą rozwałkować na przygotowanym arkuszu na bardzo cienkie koło o średnicy 22-24 cm. Ponakłuwać gęsto widelcem. Przełożyć wraz z całym arkuszem na dużą blachę.
  6. Piec przez 10-15 minut aż się przyrumieni. Powtórzyć z pozostałymi kulkami ciasta.
  7. Jeszcze gorące placki wykroić tak, aby miały kształt koła - na przykład obrysowując nożem kształt talerza. Resztki odłożyć do dekoracji.
  8. Przygotować krem: zmiksować masło aby było puszyste, a następnie dodać skondensowane mleko i zmiksować na gładką masę.
  9. Gdy placki ostygną, ułożyć jeden na płaskim talerzu lub na paterze i posmarować go kremem, a następnie posypać orzechami. Przykryć kolejnym plackiem i powtórzyć warstwy. Resztki pozostałe po obkrajaniu placków dokładnie pokruszyć i posypać nimi wierzch i boki tortu. Chłodzić przez co najmniej 8 godzin.

Zobacz jak to zrobić!

Tort Napoleon
Tort Napoleon

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie