Fasolka szparagowa z sezamem po japońsku

    Fasolka szparagowa z sezamem po japońsku

    25polubień
    20min.


    Zrobione przez 396 osób

    Odkryłam to danie u mojej teściowej w czasie świątecznego rodzinnego posiłku. Jej japońscy przyjaciele, a ma ich wielu, jako że sama jest Japonką, przynieśli wiele wspaniałych dań kuchni japońskiej i ta fasolka stała się jednym z moich ulubionych. Jest lekka i świeża o każdej porze roku.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 łyżka oleju rzepakowego
    • 1,5 łyżeczki oleju sezamowego
    • 450 g świeżej fasolki szparagowej, opłukanej
    • 1 łyżka sosu sojowego
    • 1 łyżka prażonych nasion sezamowych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Nagrzać dużą patelnię lub wok na średnim ogniu. Na gorącą patelnię wlać olej rzepakowy i sezamowy, a następnie wrzucić cała fasolkę. Dobrze wymieszać, aby pokryła się olejem. Gotować, aż nabierze jasnozielonego koloru i lekko się gdzieniegdzie podrumieni, około 10 minut. Zdjąć z ognia i wymieszać z sosem sojowym, po czym przykryć i odstawić na 5 minut. Przełożyć na półmisek lub salaterkę i posypać prażonym sezamem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    10

    Nigdy nie powinno się smażyć na oleju sezamowym! Zupełnie zmienia wtedy smak i traci swój naturalny aromat. Zawsze należy dodawać go w końcowych fazach przygotowywania potrawy! - 05 gru 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis