Szarlotka na niedzielę

    Szarlotka na niedzielę

    3polubienia
    2godz.


    Zrobione przez 2 osoby

    Bardzo łatwa szarlotka, która zawsze się udaje i nie wymaga specjalnych umiejętności. Nie wiem skąd wzięłam pierwotny przepis, ale go uprościłam dla własnego dobra, bo nie jestem mistrzynią wypieków.

    apfel Podkarpackie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 blacha ok. 23x33 cm

    • Nadzienie
    • 8 dużych, kwaśnych jabłek
    • sok z połowy cytryny
    • 1/4 szklanki wody
    • 2/3 szklanki cukru kryształu
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    • Ciasto
    • 3 szklanki mąki pszennej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 200 g margaryny lub masła
    • 3 żółtka
    • 1/2 szklanki cukru kryształu
    • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
    • szczypta soli
    • 3 łyżki śmietany 18%
    • Dodatkowo
    • 1 białko
    • 2 łyżki bułki tartej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  +30min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz. 

      Nadzienie:

    1. Najpierw obrane jabłka kroimy w plasterki i skrapiamy cytryną. Wkładamy je do rondla, podlewamy 1/4 szklanki wody, wsypujemy cukier i podgrzewamy do zagotowania. Dodajemy cynamon, mieszamy, a po kilku minutach dodajemy mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z odrobiną wody. Po chwili odstawiamy do ostygnięcia.
    2. Ciasto:

    3. Gdy jabłka stygną robimy ciasto. Przesianą mąkę z wymieszanym proszkiem do pieczenia siekamy z margaryną.
    4. Żółtka ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym, szczyptą soli i śmietaną na gładką masę. Dodajemy do mąki i szybko zagniatamy, by składniki się połączyły. Dzielimy ciasto - dwie części wykładamy na blachę, a 1/3 odkładamy do zamrażalnika do schłodzenia.
    5. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.
    6. Ciasto na blasze nakłuwamy widelcem, smarujemy białkiem i posypujemy bułką tartą. Wykładamy na to jabłka. Ciasto wyjęte z lodówki rozwałkowujemy i kroimy w paski. Na jabłka nakładamy na krzyż paseczki tego ciasta. Na koniec można wierzch posypać grubym cukrem (niekoniecznie). Pieczemy przez około 50 minut.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Zobacz jak to zrobić!

    Mus jabłkowy w słoiki
    Mus jabłkowy w słoiki

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis