Mincemeat

    Mincemeat

    2polubienia
    55min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Mincemeat to nadzienie do pysznych babeczek, albo dodatek do innych wypieków albo lodów. Składa się z suszonych owoców moczonych w brandy i mnóstwa aromatycznych przypraw.

    Składniki
    ilość sztuk: 700 g

    • Mieszanka przypraw
    • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
    • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
    • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
    • 1 łyżeczka mielonych goździków
    • 1 łyżeczka mielonego imbiru
    • Pozostałe składniki
    • 75 g suszonej porzeczki
    • 75 g rodzynek koryntek
    • 175 g sułtanek
    • 1 duże zielone jabłko, obrane i drobno posiekane
    • 100 g masła
    • 225 g cukru
    • 75 g posiekanych migdałów
    • skórka z 1 pomarańczy
    • 1 kopiata łyżeczka mieszanki przypraw
    • 1/2 łyżeczki cynamonu
    • 225 ml brandy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +30min. studzenie  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Przygotować mieszankę przypraw, mieszając wszystkie jej składniki.
    2. Do rondelka włożyć porzeczkę, rodzynki i sułtanki, jabłko i masło. Dodać cukier i gotować na małym ogniu, delikatnie mieszając, aby masło się rozpuściło.
    3. Dodać migdały, skórkę pomarańczową, mieszankę przypraw i cynamon. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 do 10 minut.
    4. Odstawić aby ostygło, a następnie wmieszać brandy. Użyć do babeczek mince pies albo przełożyć do słoika (przechowywać w lodówce do 6 tygodni).

    Zobacz jak to zrobić!

    Mincemeat
    Mincemeat
    Babeczki mince pies
    Babeczki mince pies

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis