Paluchy serowe

    Paluchy serowe

    2polubienia
    1godz.20min.


    Zrobione przez 8 osób

    Bardzo dobre paluszki z parmezanem. Można je podać do zupy, do barszczu na przykład, albo do piwa. Idealna zakąska i przekąska na każdą imprezę.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 200 g mąki pszennej
    • 1 szczypta chili
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 125 g masła
    • 125 g drobno startego parmezanu
    • 2 jajka
    • 1 łyżeczka łagodnej musztardy
    • sezam i mak do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +30min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Wymieszać mąkę z chili i proszkiem do pieczenia. Dodać masło i wymieszać pocierając w palcach.
    2. Dodać ser, jedno całe jajko i 1 żółtko. Dodać musztardę i wymieszać. Lekko wyrabiać ciasto przez 30 sekund.
    3. Owinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki.
    4. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
    5. Rozwałkować ciasto na stolnicy posypanej mąką na prostokąt o wymiarach ok. 23x30 cm.
    6. Pokroić w paski, skręcać je i układać na natłuszczonej blaszce. Roztrzepać pozostałe białko i posmarować nim paluchy. Posypać sezamem lub makiem, a następnie piec przez 18-20 minut (aż się lekko przyrumienią).

    Zobacz jak to zrobić!

    Paluchy serowe
    Paluchy serowe

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis