Ryba w galarecie na wigilijny stół

    Ryba w galarecie na wigilijny stół

    4polubienia
    2godz.50min.


    Zrobione przez 23 osoby

    Prosty i sprawdzony przepis na bożonarodzeniową przystawkę. Kolacja wigilijna nie może się przecież obyć bez ryby Najlepszy jest mintaj, ale każda inna biała ryba też się dobrze sprawdzi.

    gee Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 7 

    • 300 g filetów z mintaja lub innej białej ryby
    • 2 szklanki bulionu drobiowego
    • 1 marchewka
    • 1/2 puszki (200 g) groszku konserwowego
    • 1 puszka (400 g) mieszanki meksykańskiej konserwowej
    • 4 łyżeczki żelatyny
    • natka pietruszki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +2godz. tężenie  ›  Gotowe w: 2godz.50min. 

    1. Filety z ryby myjemy, osuszamy i gotujemy przez 10-15 minut na małym ogniu w bulionie drobiowym.
    2. Marchewkę obieramy i wrzucamy do ryby i bulionu drobiowego.
    3. Rybę wyjmujemy, osączamy i kroimy na mniejsze kawałki. Ugotowaną marchewkę też wyjmujemy i kroimy w plasterki.
    4. Warzywa z puszek osączamy na sicie.
    5. Na dno silikonowych foremek (p. do muffinek) kładziemy groszek, kawałki ryby, plastry marchewki.
    6. Na wierzch układamy mieszankę meksykańską - kukurydza, groszek, papryka.
    7. Bulion ponownie podgrzewamy i dodajemy żelatynę, mieszamy do rozpuszczenia i studzimy.
    8. Zalewamy rybę z warzywami bulionem z żelatyną.
    9. Tak przygotowane foremki silikonowe wkładamy na 2 godziny do lodówki.
    10. Dekorujemy świeżą natką z pietruszki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    KatarzynaŁukawska
    4

    - - 12 gru 2015

    TomaszGrochalak
    0

    próbowałem tego przepisu i mam pewne drobne zastrzeżenia po pierwsze filet z mina gotuje się max 8 min puźniej robi się papka do tego najlepsza ryba to dorsz karp druga sprawa nie jest napisane w opisie jak zrobić aby galaretka była klarowna bo ta z przepisu ma wiele do życzenia - 23 gru 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis