Piernik bożonarodzeniowy dojrzewający

    Piernik bożonarodzeniowy dojrzewający

    1polubienie
    21dni1godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    W nawale świątecznych obowiązków nie ma na nic czasu, więc warto znaleźć czas przed świętami i upiec ten prosty i bardzo smaczny piernik dojrzewający. W przepisie są podane składniki na dwie keksówki o rozmiarach 30x12 cm.

    gee Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 2 keksówki 30x12 cm

    • 3,5 szklanki mąki pszennej
    • 1 łyżka proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka sody
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 4 łyżeczki cynamonu
    • 1/2 łyżeczki zmielonego lub rozkruszonego w moździerzu ziela angielskiego
    • 1/2 łyżeczki zmielonech lub rozkruszonycho w moździerzu goździków
    • 3 jajka
    • 1 szklanka oleju roślinnego
    • 1 szklanka miodu
    • 1 szklanka mocnej, ostudzonej kawy
    • 1/2 szklanki soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy
    • 1/4 szklanki rumu lub wódki
    • 1 szklanka cukru brązowego
    • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
    • 200 g grubo posiekanych orzechów włoskich
    • 2-3 łyżki masła do wysmarowania foremek
    • 2-3 łyżki mąki do oprószenia foremek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +21dni odstawienie  ›  Gotowe w: 21dni1godz.30min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 160 stopni C.
    2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą.
    3. Dodać cynamon, rozkruszone ziele angielskie i goździki.
    4. Roztrzepać jajka i dodać do suchych składników.
    5. Cały czas mieszając wlać olej, miód, ostudzoną kawę, sok z pomarańczy i alkohol.
    6. Dodać cukier i wyrabiać na gęstą masę, około 15 minut.
    7. Na koniec dodać kandyzowaną skórkę z pomarańczy i orzechy i całość wymieszać.
    8. Foremki wysmarować masłem i oprószyć mąką.
    9. Wlać do nich ciasto do połowy wysokości foremek.
    10. Piec przez 60 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160 stopni C.
    11. Po upieczeniu i ostudzeniu wyjąć pierniki z foremek, zawinąć w czyste ściereczki i przechowywać w chłodnym miejscu aby dojrzały.

    rada

    Rada Babci: piernik upiec na 2-3 tygodnie przed świętami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis