Fasolka szparagowa z sezamem

    Fasolka szparagowa z sezamem

    14polubień
    30min.


    Zrobione przez 613 osób

    Fasolka szparagowa była mi zawsze obojętna dopóki... nie spróbowałem tego przepisu, który dostałem od przyjaciela. Aż trudno uwierzyć, ile takie proste danie może mieć smaku! Brokuły przyrządzone w taki sam sposób są również znakomite.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 1 łyżka ziarna sezamowego
    • 500 g świeżej fasolki szparagowej, pociętej na 5-centymetrowe kawałki
    • 60 ml (1/4 szklanki) bulionu drobiowego
    • 1/4 łyżeczki soli
    • świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Rozgrzać olej w dużej patelni lub w woku na średnim ogniu. Wsypać ziarna sezamu. Kiedy nasiona zaczną ciemnieć, dodać fasolkę szparagową. Smażyć mieszając, aż fasolka nabierze jasnozielonego koloru.
    2. Wlać bulion, doprawić solą i pieprzem, przykryć i dusić, aż fasolka będzie miękka, ale chrupiąca, około 10 minut. Odkryć i dusić, aż płyn odparuje.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis