Fasolka szparagowa z sezamem

    (649)

    Fasolka szparagowa była mi zawsze obojętna dopóki... nie spróbowałem tego przepisu, który dostałem od przyjaciela. Aż trudno uwierzyć, ile takie proste danie może mieć smaku! Brokuły przyrządzone w taki sam sposób są również znakomite.


    Zrobione przez 614 osób

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 1 łyżka ziarna sezamowego
    • 500 g świeżej fasolki szparagowej, pociętej na 5-centymetrowe kawałki
    • 60 ml (1/4 szklanki) bulionu drobiowego
    • 1/4 łyżeczki soli
    • świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Rozgrzać olej w dużej patelni lub w woku na średnim ogniu. Wsypać ziarna sezamu. Kiedy nasiona zaczną ciemnieć, dodać fasolkę szparagową. Smażyć mieszając, aż fasolka nabierze jasnozielonego koloru.
    2. Wlać bulion, doprawić solą i pieprzem, przykryć i dusić, aż fasolka będzie miękka, ale chrupiąca, około 10 minut. Odkryć i dusić, aż płyn odparuje.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (649)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis