Proste fondue serowe

    Proste fondue serowe

    2polubienia
    30min.


    Zrobione przez 19 osób

    Fondue z serem gruyere i emmentalerem jest wspaniałym daniem na spotkania z ukochaną osobą (to świetna kolacja walentynkowa!) albo w gronie przyjaciół. Bardzo łatwo się je robi.

    Składniki
    ilość porcji: 5 

    • 250 g grojera
    • 250 g ementalera
    • 2 łyżki skrobi (lub mąki) kukurydzianej
    • 250 ml wytrawnego białego wina
    • 1 ząbek czosnku
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
    • 1 bagietka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Zetrzeć obydwa sery, dodać skrobię kukurydzianą i dobrze wymieszać.
    2. Czosnek przekroić na pół i natrzeć nim garnek do fondue.
    3. Postawić na małym ogniu i wlać wino. Doprowadzić do lekkiego wrzenia.
    4. Stopniowo dodawać ser i mieszać robiąc ósemki. Dodać sól i gałkę muszkatołową.
    5. Postawić na podgrzewaczu i podać.
    6. Teraz można zanurzać warzywa, chleb pokrojony w kostkę, ugotowane ziemniaczki, a nawet winogrona!

    Zobacz jak to zrobić!

    Fondue serowe
    Fondue serowe

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis