Trifle kokosowo-czekoladowe

    Trifle kokosowo-czekoladowe

    8polubień
    5godz.


    Zrobione przez 12 osób

    Deser kokosowo - czekoladowy, który szybko się przygotowuje, bez pieczenia. Biszkopty i dwie warstwy budyniu, a jak pięknie się prezentuje!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 400 ml mleka
    • 400 ml skondensowanego słodzonego mleka
    • 200 ml mleczka kokosowego
    • 3 żółtka
    • 2 łyżki skrobi (lub mąki) kukurydzianej
    • 8 łyżek kakao
    • 300 g wiórków kokosowych
    • 1 opakowanie podłużnych biszkoptów (ok. 15 sztuk)
    • mleko do namaczania biszkoptów
    • 200 ml śmietany kremówki
    • wiórki czekoladowe do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 50min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +4godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 5godz. 

    1. Do garnka wlać 400 ml mleka, mleko skondensowane i mleczko kokosowe. Dodać 3 żółtka i skrobię kukurydzianą. Gotować na małym ogniu stale mieszając, aż zgęstnieje jak budyń.
    2. Podzielić budyń na dwie części i wlać do osobnych miseczek. Do jednej dodać kakao, a do drugiej 200 g wiórków kokosowych. Dobrze wymieszać i odstawić aby ostygło.
    3. Namaczać biszkopty w mleku i ułożyć jedną warstwę w płaskim naczyniu. Przykryć warstwą kremu kokosowego, a następnie kremem czekoladowym. Powtórzyć wszystkie warstwy.
    4. Ubić śmietanę i wyłożyć ją na wierzch posypać resztą wiórków kokosowych i wiórkami czekoladowymi.
    5. Wstawić do lodówki na ok. 4 godziny. Podawać na zimno.

    Zobacz jak to zrobić!

    Trifle kokosowo-czekoladowe
    Trifle kokosowo-czekoladowe

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis