Domek Baby Jagi z piernika

    Domek Baby Jagi z piernika

    7polubień
    2dni2godz.


    Zrobione przez 2 osoby

    Przepis na piernik i sposób złożenia domku z piernika. Zajmuje trochę czasu, ale wygląda ślicznie na świątecznym stole. Z tego przepisu wychodzi dobre ciasto piernikowe!

    Allrecipes Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 domek z piernika

    • Piernik
    • 200 g masła
    • 200 g cukru
    • 250 g melasy (najlepiej ciemnej)
    • 2 żółtka
    • 500 g mąki pszennej, przesianej
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
    • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
    • 2 łyżeczki mielonych goździków
    • 2 łyżeczki mielonego imbiru
    • Lukier
    • 6 białek
    • 1,75 kg przesianego cukru pudru
    • Dodatkowo
    • kolorowe lentilki i drażetki do dekoracji
    • cukier puder do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 2godz.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +2dni odstawienie  ›  Gotowe w: 2dni2godz.10min. 

      Piernik:

    1. W dużej misce zmiksować masło z cukrem na gładką masę. Stale miksując dodawać melasę i żółtka.
    2. W osobnej mące wymieszać mąkę z solą, proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem, goździkami, imbirem i gałką. Dodać do masy maślanej i wymieszać na gładkie ciasto. Przykryć folią spożywczą i odstawić na co najmniej godzinę do lodówki.
    3. Posłużyć się tym szablonemszablonem: kliknij tu aby otworzyć szablon gotowy do wydrukowania i wyciąć z papieru 4 ścianki domku oraz 2 części dachu.
    4. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
    5. Wyłożyć ciasto na lekko posypaną mąką stolnicę. Podzielić na 6 części, ale tak, aby 2 z nich były nieco większe niż pozostałe. Rozwałkować 4 mniejsze części na wielkość ścianek domku. Stosując szablon wykroić po dwie ściany z każdego rodzaju, wycinając też otwory w miejscach drzwi i okien. Rozwałkować pozostałe dwa kawałki ciasta i wykroić dwa prostokąty na dach. Gotowe kawałki piernika przełożyć na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Resztki ciasta ponownie rozwałkować i wykroić z nich ciasteczka i inne elementy dekoracyjne.
    6. Piec przez około 10 minut (piernik ma być chrupiący). Wyjąć z piekarnika i pozostawić na blasze na kilka minut, aby zesztywniał, a następnie przełożyć na metalową kratkę. Pozostawić na noc, aby piernik zesztywniał.
    7. Złożenie domku:

    8. W dużej misce roztrzepać 2 białka. Mieszając trzepaczką, stopniowo dodawać ok. 1/3 cukru pudru. Lukier powinien być gładki i dość sztywny.
    9. Na podstawkę na ciasto (najlepiej jednorazową) wycisnąć z woreczka linię z lukru o długości 23 cm i przykleić do niej jedną ze ścian. W razie potrzeby dołożyć więcej lukru, aby ściana stała pionowo. Podstawić słoiki z przetworami, aby podtrzymywały ściankę.
    10. Posmarować lukrem brzegi tylnej ścianki. Wycisnąć z lukru linię pod kątem do pierwszej ścianki, w miejscu gdzie będzie stała tylna ścianka. Mocno ją przykleić w to miejsce, przyklejając jednocześnie do podstawki i do ścianki bocznej.
    11. Powtórzyć ten proces z pozostałymi ścianami. Odstawić gotowe ściany, aby lukier stężał - na co najmniej 2 godziny.
    12. Przykleić dach. Na górną krawędź ścianek nałożyć grubą warstwę lukru i przykleić dach.
    13. Dach musi nieco wystawać dołem, tworząc okap. Wzdłuż czubka dachu również nałożyć lukru, aby obie jego części się mocno trzymały. Odstawić na noc, aby wszystko dobrze zastygło.
    14. Gdy domek będzie gotowy do dekorowania, przygotować pozostały lukier. W dużej misce lekko roztrzepać 4 białka i wmieszać pozostały cukier puder (jak poprzednio). Użyć lukru, malując na dachu śnieg, a także w celu przyklejenia cukierków i innych dekoracji do domku. Posypać całość przesianym cukrem pudrem.

    Zobacz jak to zrobić!

    Jak zrobić domek z piernika
    Jak zrobić domek z piernika

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Gagatek
    autor:
    0

    Rewelacja, najlepszy przekaz atmosfery świątecznej z jakim się w życiu spotkałam. Muszę to zrobić. Bajkowo. - 14 paź 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis