Gruszki w czerwonym winie

    Gruszki w czerwonym winie

    2polubienia
    2godz.10min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Prosty deser - gruszki gotowane w czerwonym winie. Można jeść na ciepło lub na zimno, najlepiej z gałką lodów.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 duże, twarde gruszki
    • skórka z 1 pomarańczy
    • 1 butelka czerwonego wina
    • 1 laska cynamonu
    • 100 g cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 2godz.  ›  Gotowe w: 2godz.10min. 

    1. Obrać gruszki i zostawić w całości albo pokroić na ćwiartki. Usunąć gniazda nasienne z ćwiartek gruszek.
    2. Obrać skórkę z pomarańczy tak, aby na owocu pozostała biała część.
    3. Do dużego garnka włożyć gruszki, dodać skórkę pomarańczową, cynamon, cukier i wino. Gruszki powinny być całkowicie przykryte winem. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ognień do minimum.
    4. Przykryć i gotować na małym ogniu przez 2-2,5 godziny, aż gruszki będą miękkie. Długość czasu gotowania zależy od gatunku gruszek i ich twardości. Jeśli gotujemy je powoli, na malutkim ogniu, zachowają jędrność i się nie rozpadną. Jeśli zaś wyjmiemy je zbyt wcześnie, czerwony kolor może nie dojść do samego środka owoców.
    5. Wyjmować z garnka łyżką cedzakową. Podawać na zimno lub na ciepło.

    Zobacz jak to zrobić!

    Gruszki w czerwonym winie
    Gruszki w czerwonym winie

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis