Fasolka szparagowa z pomidorkami koktajlowymi

    (857)

    Fasolkę taką gotuje się krótko i podaje w maślanym sosie bazyliowym z małymi pomidorkami. Jest to najpyszniejsza fasolka na świecie! Jest to też znakomity akcent do każdego posiłku.


    Zrobione przez 762 osoby

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 700 g fasolki szparagowej, przyciętej i pokrojonej na 5 cm kawałki
    • 355 ml (1,5 szklanki) wody
    • 55 g masła
    • 1 łyżka cukru
    • 3/4 łyżeczki soli czosnkowej
    • 1/4 łyżeczki pieprzu
    • 1,5 łyżeczki posiekanej świeżej bazylii
    • 300 g pomidorów koktajlowych pokrojonych na połówki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Włożyć fasolkę do dużego garnka i zalać wodą. Przykryć i doprowadzić do wrzenia. Gotować na niewielkim ogniu około 10 minut, aż będzie miękka. Odlać wodę i odstawić.
    2. Roztopić masło na patelni na średnim ogniu. Rozmieszać w nim cukier, sól czosnkową, pieprz i bazylię. Dodać pomidory i smażyć, delikatnie mieszając. Gdy tylko pomidory zaczną mięknąć, zdjąć z ognia. Wlać sos z pomidorkami na fasolkę i delikatnie wymieszać.
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (857)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (9)