Trufle czekoladowe z migdałem

    Trufle czekoladowe z migdałem

    1polubienie
    2godz.40min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Żeby je określić trzeba powiedzieć jedno - poetyka w ustach! Długo czekałam, żeby je ponownie zrobić, wreszcie była domowa okazja i proszę bardzo - są! Trufle we Włoszech podaje się też w formie lodów - są wykwintne i drogie! Nasze domowe trufelki są tanie, szybkie i bardzo smaczne.

    j.kolanowska01 Calabria, Włochy

    Składniki
    ilość sztuk: 15 trufli

    • 150 g czekolady fondente
    • 150 g czekolady mlecznej
    • 3 łyżki słodkiej śmietany
    • 100 g masła
    • 150 g cukru pudru
    • aromat rumowy
    • kakao typu "amaretto"
    • całe migdały

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +2godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.40min. 

    1. Obie czekolady łamiemy na małe kawałki, przekładamy do miseczki, dodajemy śmietanę, potem miskę umieszczamy w rondelku z gorącą woda. Kiedy czekolada się stopi - studzimy ją.
    2. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę.
    3. Do miski z masłem powoli dodajemy przestudzoną czekoladę.
    4. Mieszamy składniki, dodajemy aromat rumowy.
    5. Miskę z masą czekoladową umieszczamy w lodówce na kilka godzin, aż masa odpowiednio stężeje.
    6. Za pomocą łyżki porcjujemy masę, umieszczamy pośrodku migdał i formujemy kształtną kuleczkę.
    7. Trufle umieszczamy w ozdobnej foremce, posypujemy obficie kakao i podajemy dobrze schłodzone.

    rada

    Podczas ogrzewania czekolady woda w rondelku nie może się gotować - podgrzewamy na wolnym ogniu, powoli.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis