Makowiec ekspresowy

    Makowiec ekspresowy

    2polubienia
    1godz.10min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Makowiec na ostatnią chwilę z gotowej masy makowej. Bez spodu, bez ciasta, a więc bezglutenowy! Bardzo łatwy i szybki.

    gee Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 tortownica o średnicy 25 cm

    • 850 g gotowej masy makowej
    • 130 g mielonych migdałów
    • 6 jajek
    • 50 g rodzynek
    • 50 g orzechów włoskich
    • 50 g suszonych moreli
    • wiórków kokosowych
    • 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30%
    • 150 g ciemnej czekolady, posiekanej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.
    2. Masę makową zmiksować ze zmielonymi migdałami.
    3. Dodawać stopniowo jajka i miksować całość przez około 5 minut.
    4. Posiekać orzechy, pokroić morele i dodać do masy makowej.
    5. Dolać śmietankę i posiekaną czekoladę.
    6. Miksować całość na średnich obrotach przez kolejne 5 minut.
    7. Wylać masę makową do tortownicy.
    8. Piec przez 50 minut.

    rada

    Makowiec jest wilgotny warto więc poczekać z wyjęciem go z tortownicy, aż do jego ostygnięcia.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis