Makowiec z serem - zebra

    Makowiec z serem - zebra

    2polubienia
    3godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    Przepis moje Babci na bożenarodzeniowe, lekkie i mokre ciasto świąteczne. Połączenie sernika z makowcem.

    gee Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 blacha 25 cm x 40 cm

    • Spód z kruchego ciasta
    • 1,5 szklanki mąki pszennej
    • ½ szklanki cukru pudru
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 2 żółtka
    • Masa makowa
    • 40-50 dag maku
    • 500 ml ciepłego mleka
    • 1 szklanka cukru
    • 1 szklanka prażonych jabłek z 1 łyżką masła
    • 4 łyżki kaszy manny
    • 5 kropel aromatu migdałowego
    • 4 białka
    • szczypta soli
    • Masa serowa
    • 125 g masła
    • 7 żółtek
    • 1 szklanka cukru
    • 1 kg sera twarogowego (w wiaderku, 3-krotnie mielony na sernik)
    • 5 białek
    • szczypta soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 1godz.15min.  ›  +1godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 3godz. 

      Spód:

    1. Składniki na spód szybko zarabiamy i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. W tym czasie przygotowujemy masę makową.
    2. Masa makowa:

    3. Mak mielimy dwa razy w maszynce. Zmielony mak zalewamy gorącym mlekiem i gotujemy parę minut, następnie stopniowo dodajemy cukier i gotujemy całość na małym ogniu aż zgęstnieje.
    4. Do gotowej masy makowej dodajemy prażone jabłka, kaszę mannę doprawiamy aromatem migdałowym i dokładnie mieszamy. Odstawiamy aby masa ostygła, a w tym czasie ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
    5. Do ostygniętej masy makowej dodajemy ubite białka i całość delikatnie mieszamy.
    6. Masa serowa:

    7. Masło ucieramy z cukrem i żółtkami na białą, puszystą masę. Do utartej masy dodajemy stopniowo po 1 łyżce sera z wiaderka.
    8. Z białek ubijamy sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy ubite białka do serowej masy i delikatnie mieszam całość.
    9. Pieczenie:

    10. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Blachę o wymiarach 25 cm x 40 cm wykładamy papierem do pieczenia.
    11. Ciasto wyjęte z lodówki wałkujemy na cienki placek i wykładamy na blachę. Nakłuwam delikatnie ciasto widelcem. Pieczemy przez 10 - 15 minut.
    12. Na upieczony, ostudzony spód wykładamy masę makową, następnie delikatnie wykładamy masę serową i wyrównujemy całość łyżką .
    13. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 60 minut.

    rada

    Porada Babci: ciasto przykrywamy od góry papierem do pieczenie żeby góra ciasta za bardzo nam się nie spiekła.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis