Rolada świąteczna z pistacjami

    Rolada świąteczna z pistacjami

    1polubienie
    1godz.5min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Święta tuż! tuż! Już teraz pomyślmy, co postawimy na świątecznym stole - może właśnie roladę z pistacjami? Polecam! Jest delikatna, w zielonym kolorze i z czekoladowym kremem - idealna do świętowania!

    j.kolanowska01 Calabria, Włochy

    Składniki
    ilość sztuk: 1 rolada

    • Biszkopt
    • 5 jajek
    • 1 szklanka cukru
    • 2 łyżki wody
    • 3/4 szklanki mąki pszennej
    • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    • 1/2 łyżki proszku do pieczenia
    • 2 łyżki pistacji, posiekanych
    • zielony barwnik do ciast
    • Krem czekoladowy
    • 150 g śmietany kremówki
    • 350 g ciemnej czekolady
    • 50 ml cukru pudru
    • 2 łyżki pistacji do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

      Biszkopt

    1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.
    2. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli.
    3. Powoli dodajemy cukier, ciągle ubijając, potem dodajemy żółtka i wodę.
    4. Dodajemy przesiane maki z proszkiem do pieczenia, pistacje i ewentualnie barwik do ciast, delikatnie mieszamy.
    5. Podłużną blaszkę o wymiarach 25 x 45 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej ciasto.
    6. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 25 minut.
    7. Gorące ciasto odwracamy na ściereczkę, ściągamy papier do pieczenia i zawijamy je w roladę okręcając ściereczką. Studzimy.
    8. Krem czekoladowy

    9. Do rondelka przelewamy śmietanę, dodajemy pokruszoną czekoladę i podgrzewamy na małym ogniu. Kiedy czekolada się rozpuści - odstawiamy (nie wolno zagotować).
    10. Do przestudzonej czekolady dodajemy cukier puder (możemy zwiększyć jego ilość, jeśli będzie za rzadki).
    11. Powoli odkręcamy ciasto ze ściereczki i pokrywamy częścią kremu czekoladowego. Formujemy roladę, a następnie wykładamy pozostały krem na jej powierzchnię.
    12. Za pomocą widelca robimy dekoracyjne zdobienia, potem jeszcze dekorujemy w/g własnego uznania owocami kandyzowanymi.

    rada

    Roladę przechowujemy w lodowce, a dzięki zawartości wody w biszkopcie na długo zachowa wilgotność i świeżość.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    mojacalabria

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis