Tort łososiowo-bieluchowy

    Tort łososiowo-bieluchowy

    1polubienie
    1godz.35min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Ciekawe połączenie łososia i nabiału. Efektownie wyglądające danie główne na uroczysty obiad :) Tarta na gotowym kruchym spodzie z łososiem i masą z delikatnego serka.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 tarta o średnicy 24-26 cm

    • 1 kg wyfiletowanego świeżego łososia
    • 4 łyżki masła Bieluch
    • przyprawa do ryb
    • pieprz cytrynowy
    • cytryna
    • sól
    • 6 opakowań (po 150 g) serka Bieluch light
    • 4 jajka
    • pęczek koperku
    • 1 spód z wytrawnego kruchego ciasta
    • Do dekoracji
    • łosoś wędzony
    • jajko ugotowane na twardo
    • koperek
    • cytryna

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.5min.  ›  Gotowe w: 1godz.35min. 

    1. Łososia dusimy na patelni na maśle.
    2. Uduszonego łososia rozdrabniamy widelcem dodając przyprawę do ryb, pieprz cytrynowy, wyciśniętą cytrynę i sól do smaku.
    3. Serki Bieluch mieszamy z 4 jajkami, posiekanym koperkiem i solą.
    4. Tortownicę o wymiarach 24-26 cm wykładamy cienko kruchym ciastem i podpiekamy w piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez ok. 20 minut.
    5. Na podpieczony spód wykładamy ½ farszu łososiowego a następnie ½ masy bieluchowej, czynność powtarzamy.
    6. Tak przygotowany tort wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni Ci pieczemy przez 45 minut.
    7. Po wystudzeniu wyjmujemy z tortownicy i dekorujemy w/w składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis