Ciasto cebulowe z Bieluchem

    Ciasto cebulowe z Bieluchem

    3polubienia
    1godz.10min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Wytrawne ciasta nie są zbyt popularne, a warto byłoby to zmienić. Polecam wypróbować ten przepis :) Tort cebulowy przypadnie każdemu do gustu!

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • Ciasto kruche wytrawne
    • 250 g mąki
    • 1 jajko
    • 1 łyżeczka soli
    • 125 g zimnego posiekanego masła
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
    • ½ szklanki jogurtu naturalnego Bieluch
    • Masa cebulowa
    • ½ kg czerwonej cebuli
    • ½ kg białej cebuli
    • 3 łyżki masła Bieluch
    • 4 łyżki sosu sojowego
    • łyżeczka suszonego rozmarynu
    • ½ łyżeczki pieprz
    • sól
    • Masa serowa
    • 1 jajko
    • 2 opakowania serka naturalnego Bieluch
    • 150 g startego żółtego sera
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    • sól, pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

      Ciasto:

    1. Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i wkładamy na 30 minut do lodówki.
    2. Masa cebulowa:

    3. Cebulę kroimy i podsmażamy na maśle. Dodajemy sos sojowy i przyprawy, dusimy aż zmięknie.
    4. Masa serowa:

    5. Jajko, serek Bieluch, starty żółty ser i mąkę ziemniaczaną mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.
    6. Pieczenie:

    7. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C.
    8. Do natłuszczonej masłem tortownicy wkładamy kruche ciasto i podpiekamy przez 10 minut.
    9. Na podpieczone ciasto wykładamy masę serową, a na nią odsączoną masę cebulową.
    10. Zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 180 stopni C.
    11. Ponownie wstawiamy tartę do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 30 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis