Bieluchowa lekkość czyli zapiekanka z makaronem i serem

    Bieluchowa lekkość czyli zapiekanka z makaronem i serem

    1polubienie
    50min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Jeśli nadciągająca jesienna słota nie zachęca nas do spacerów, może zainspiruje nas do kulinarnych eksperymentów. Danie obiadowe nie musi być nudne – może być natomiast jednocześnie lekkie i sycące. Połączenie aromatycznych przypraw i delikatnego polskiego nabiału – dlaczego nie? Oto, co można wyczarować ze składników, które na pewno znajdą się w każdej lodówce.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 paczka (400 g) makaronu „świderki”
    • 1,5 kg cebuli
    • 3 łyżki masła Bieluch
    • 3 opakowania (po 150 g) serka Bieluch lekki
    • 3 opakowania (po 150 g) serka Bieluch czosnkowy
    • 5 jajek
    • 250 g sera żółtego startego na tarce
    • Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, kminek
    • Sos
    • 2 jogurty naturalne „Bieluch” (po 180 g)
    • posiekany koperek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Makaron ugotować al dente według wytycznych z opakowania.
    2. Cebulę obrać i posiekać w kostkę, delikatnie podsmażyć na patelni na maśle.
    3. Rozgrzać piekarnik do 170 stopni C.
    4. W misce wymieszać wszystkie serki Bieluch z jajkami, przyprawami i połową porcji sera żółtego.
    5. Masę bieluchową wymieszać z makaronem i podsmażoną cebulą, przełożyć do żaroodpornego naczynia.
    6. Zapiekankę posypać resztą sera żółtego, zapiekać w piekarniku przez 30 minut.
    7. Do zapiekanki na sam koniec dodać sos z jogurtu naturalnego i świeżego koperku. Podawać przybrane gałązką koperku.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis