Paprykowe kwiatki

    Paprykowe kwiatki

    1polubienie
    30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Smaczny i bardzo efektowny dodatek do obiadu lub kolacji lub przystawka na imprezę.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 podłużny strąk czerwonej papryki
    • 1 podłużny strąk papryki żółtej lub białej
    • 2 serki lekkie naturalne Bieluch (po 150 g)
    • 1 cebulka dymka ze szczypiorkiem
    • 1 łyżeczka posiekanego koperku
    • kawałek papryczki chili
    • 1 mały ząbek czosnku
    • 1 łyżka żelatyny
    • do smaku sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Strąki papryki powinny być mniej więcej równej wielkości. Paprykę myjemy, odcinamy „kapelusik” z ogonkiem i wydrążamy gniazda nasienne.
    2. Zieleninę płuczemy, osuszamy.
    3. Serki dzielimy na dwie części i przekładamy do dwóch miseczek.
    4. Cebulkę, czosnek, szczypior, koperek i chili siekamy drobniutko.
    5. Do jednej miseczki dodajemy zieleninę i połowę cebulki, a do drugiej czosnek i chili. Obie porcje doprawiamy solą i pieprzem.
    6. Żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżkach wrzątku i dodajemy po połowie do obu porcji serka.
    7. Paprykę czerwoną zapełniamy po brzeg twarożkiem z chili, mocno wciskając łyżeczką do samego końca strąka. Paprykę żółtą napełniamy serkiem z zieleniną.
    8. Papryki owijamy folią spożywczą i odkładamy na 3-4 godziny do lodówki.
    9. Podajemy na liściu sałaty albo bezpośrednio na kromce chleba, pokrojone w plastry bardzo ostrym nożem. Jeśli serek jest ścisły, możemy zrezygnować z żelatyny.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis