Keks świąteczny z bitą śmietaną

    Keks świąteczny z bitą śmietaną

    2polubienia
    1godz.50min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Keks z suszonymi owocami i bakaliami, z kremem z bitej śmietany. Wygląda wspaniale na świątecznym stole!

    Składniki
    ilość sztuk: 1 ciasto o średnicy 25 cm

    • 200 g daktyli kandyzowanych, pokrojonych w paski
    • 50 g posiekanych orzechów włoskich
    • 50 g migdałów w płatkach
    • 50 g suszonych moreli, pokrojonych w paski
    • 3 łyżki rumu
    • 120 g masła
    • 200 g cukru
    • 1 szczypta soli
    • 3 jajka
    • 350 g mąki pszennej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 szklanka (225 ml) mleka
    • Krem
    • 500 g śmietany kremówki
    • 3 łyżki cukru pudru
    • 300 g posiekanych owoców kandyzowanych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +30min. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.50min. 

    1. Suszone owoce i bakalie zamoczyć w rumie. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
    2. Ubić masło z cukrem, solą i jajkami aż powstanie puszysta, jasna masa. Dodać nasączone owoce i bakalie. Wymieszać i odstawić.
    3. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia,a następnie stale miksując, dodawać do masy jajecznej na przemian z mlekiem. Miksować aż powstanie jednolite ciasto.
    4. Wysmarować tłuszczem i posypać mąką tortownicę o średnicy 25 lub 30 cm i przelać do niej ciasto. Piec przez ok. 60 minut, aż wykałaczka wetknięta w ciasto wyjdzie czysta.
    5. W tym czasie przygotować krem: ubić śmietanę z cukrem.
    6. Gdy ciasto całkiem ostygnie udekorować śmietaną i posypać bakaliami.

    Rada

    Zamiast kremu z bitej śmietany można keks polać lukrem - w tym celu należy wymieszać cukier puder z niewielką ilością soku z cytryny.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis