Fasolka szparagowa po chińsku

    Fasolka szparagowa po chińsku

    7polubień
    25min.


    Zrobione przez 233 osoby

    Ilekroć idę z rodziną do restauracji chińskiej z samoobsługowym bufetem, natychmiast obsiadamy go jak muchy, żeby nabrać sobie fasolki szparagowej. Oto prosty przepis na odtworzenie tego pysznego, naszego ulubionego dania, które doskonale współgra z każdym posiłkiem z Azji. Uwaga: czosnek musi być w kawałkach, a nie wyciskany przez praskę! Sos ostrygowy można znaleźć w supermarketach w dziale z orientalną żywnością, w sklepie orientalnym, albo w internecie.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 łyżka oleju arachidowego (z orzeszków ziemnych) lub sezamowego
    • 2 ząbki czosnku pokrojonego w cienkie plasterki
    • 450 g świeżej fasolki szparagowej, umytej i przyciętej
    • 1 łyżka cukru
    • 2 łyżki sosu ostrygowego
    • 2 łyżeczki sosu sojowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Rozgrzać olej arachidowy w woku lub w dużej patelni na średnim ogniu. Podsmażyć na nim czosnek, aż brzegi zaczną brązowieć, około 20 sekund. Dodać fasolkę i obsmażać mieszając, aż zaczynie mięknąć, około 5 minut. Wmieszać cukier, sos ostrygowy i sos sojowy i nadal mieszając gotować przez kilka minut, aż fasola osiągnie pożądany stopień miękkości.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis