Fantastyczne szaszłyki wołowe

    Fantastyczne szaszłyki wołowe

    6polubień
    8godz.30min.


    Zrobione przez 550 osób

    Po całonocnym szalonym marynowaniu w lekko słodkiej zalewie z sosu sojowego i cytrynowego napoju gazowanego kawałki polędwicy wołowej (lub jak kto woli, schabu) nadziane na szpikulce i upieczone na ruszcie są miękkie, delikatne i aromatyczne. Kto raz ich spróbuje, zawsze już będzie do nich wracał!

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 60 ml (1/4 szklanki) sosu sojowego
    • 3 łyżki brązowego cukru trzcinowego
    • 3 łyżki octu (5%)
    • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
    • 1/2 łyżeczki soli przyprawowej (np. cytrynowej, ziołowej, itp.)
    • 1/2 łyżeczki pieprzu czosnkowego
    • 115 ml (nieco mniej niż 1/2 szklanki) cytrynowego lub lemonkowego napoju gazowanego
    • 900 g polędwicy wołowej pokrojonej w kostki wielkości 4 cm
    • 2 zielone papryki pokrojone na kawałki wielkości 5 cm
    • 4 szpikulce do szaszłyków
    • 225 g świeżych pieczarek bez nóżek
    • 300 g pomidorków koktajlowych
    • 1 świeży ananas - obrany, bez rdzenia, pokrojony w kostkę

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +8godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 8godz.30min. 

    1. Pokrojone mięso włożyć do dużej, szczelnie zamykanej torebki foliowej lub szklanego naczynia z pokrywką. W średniej misce wymieszać sos sojowy z brązowym cukrem, octem, czosnkiem granulowanym, solą przyprawową, pieprzem czosnkowym i cytrynowym napojem gazowanym. Około 1/2 szklanki marynaty odlać do smarowania mięsa na ruszcie. Pozostałą marynatą zalać mięso. Pozostawić je w lodówce przez 8 godzin lub na noc.
    2. W niewielkim rondelku zagotować wodę i wrzucić do niej zieloną paprykę. Sparzyć (zblanszować), trzymając przez chwilę we wrzątku, po czym odcedzić i odstawić.
    3. Rozgrzać grill do wysokiej temperatury. Ponadziewać na szpikulce kawałki mięsa na przemian z papryką, pieczarkami, pomidorkami i kawałkami ananasa. Marynatę wylać.
    4. Ruszt lekko posmarować oliwą. Opiekać szaszłyki przez 10 minut, albo krócej lub dłużej, zależnie od upodobań smakowych. Przez ostatnie 5 minut smarować obficie resztą marynaty.

    Sos sojowy w diecie bezglutenowej

    Uwaga na sos sojowy! Jeśli stosujecie dietę bezglutenową, sprawdźcie, czy Wasz sos sojowy go nie zawiera. Sosy sojowe bez dodatku mąki czy pszenicy powinny być dostępne w większości sklepów.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis