Shortbread - czyli kruche ciasteczka

    Shortbread - czyli kruche ciasteczka

    1polubienie
    1godz.5min.


    Zrobione przez 6 osób

    Shortbread to kruche ciastka maślane, które bardzo szybko się robi używając robota kuchennego. Najlepiej się prezentują jeśli się je upiecze w formie na tartę o karbowanym brzegu, a potem pokroi w trójkąty.

    Składniki
    ilość sztuk: 16 ciastek

    • 225 g masła
    • 2 łyżki mielonych migdałów
    • 275 g mąki pszennej
    • 85 g cukru (plus więcej do posypania po wierzchu)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +30min. studzenie  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
    2. Zmiksować wszystkie składniki w robocie kuchennym, aż ciasto się połączy i utworzy kulę.
    3. Wysmarować masłem 30-cm formę do tarty z odczepianym dnem. Wyłożyć równomiernie ciastem i ponakłuwać je widelcem.
    4. Piec przez 20 minut w rozgrzanym piekarniku, aż się przyrumieni.
    5. Pokroić jeszcze ciepłe ciasto, aby nie pękało. Następnie całkowicie ostudzić.
    6. Zdjąć brzeg formy, a ciastka posypać cukrem.

    Zobacz jak to zrobić!

    Shortbread - czyli kruche ciasteczka
    Shortbread - czyli kruche ciasteczka

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    0

    Prosty i szybki przepis. Zrezygnowałam z cukru na posypanie ciasta i wyrobiłam, go ręcznie. Efekt końcowy...pyszności - 19 sty 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis