Surówka z sałaty lodowej, papryki, ogórków i kukurydzy

    Surówka bardzo dobrze sprawdza się jako dodatek do obiadu, ale idealnie pasuje na grilla. Przy tym bardzo łatwa w wykonaniu.


    Zrobione przez 11 osób

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1/2 główki sałaty lodowej
    • 1 puszka (400 g) kukurydzy konserwowej
    • papryka czerwona, źółta lub pomarańczowa
    • 3-4 ogórki gruntowe lub 1 sałatkowy
    • 2 łyżki majonezu
    • 2 łyżki jogurtu naturalnego
    • 2 ząbki czosnku
    • sól, pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. Sałatę lodową po umyciu kroimy stosunkowo drobno (wedle uznania).
    2. Dodajemy kukurydzę z puszki (bez zalewy).
    3. Paprykę oczyszczamy, kroimy w kostkę. Dodajemy do sałaty.
    4. Ogórka obieramy, kroimy w kostkę. Wszystko mieszamy.
    5. Przygotowujemy sos: zmiażdżony czosnek mieszamy ze szczyptą soli. Mieszamy z jogurtem i majonezem.
    6. Dodajemy sos do surówki. Wszystko mieszamy.
    7. Doprawiamy do smaku.

    rada

    Jeśli zostanie nam surówki po obiedzie, możemy ugotować 2-3 jajka, pokroić i dodać do surówki. Idealne na kolację.

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (7)