Penne spinaci z serem dor blue

    Penne spinaci z serem dor blue

    12polubień
    30min.


    Zrobione przez 14 osób

    Szybkie i pyszne danie z makaronem w kremowym sosie :)

    laziza Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • makaron penne
    • oliwa z oliwek
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 średnia czerwona cebula
    • Pół opakownania (225 g) mrożonego szpinaku
    • 1 kostka rosołowa
    • 1 trójkąt sera dor blue (ok. 100 g)
    • 4 duże łyżki stołowe śmietany

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Rozgrzej w garnku odrobinę oliwy z oliwek, wrzuć czosnek, a po chwili posiekaną cebulę. Smażymy do momentu, kiedy staną się miękkie, ale nie zezłocone - wtedy danie będzie gorzkie! W tym czasie gotujemy makaron.
    2. Do czosnku i cebuli dodajemy mrożony szpinak. Przykrywamy garnek i czekamy chwilę, aż szpinak się zagrzeje. Do garnka wrzucamy pół pokruszonej kostki rosołowej.
    3. Dzielimy naszą porcję sera na pół i wkruszamy do szpinaku. Czekamy chwilę, aż zacznie się roztapiać i mieszamy całość. Zestawiamy z ognia i dodajemy dwie duże stołowe łyżki śmietany. Całość mieszamy i stawiamy ponownie na kuchence.
    4. Powtarzamy poprzednią czynność, czyli wkruszamy drugą część sera, dodajemy resztę (2 duże łyżki) śmietany, podgrzewamy. Dla zaostrzenia smaku można dodać ponownie pół kostki rosołowej.
    5. Podgrzewamy i mieszamy. Po chwili nasz sos jest gotowy. Polewamy ugotowany makaron sosem, lub możemy wymieszać ugotowany makaron z sosem na jednej dużej patelni (ale potem jest więcej do zmywania;)).
    6. Smacznego!:)

    rada

    Czosnek i cebula mają być jedynie miękkie, a nie usmażone. Jeżeli za bardzo podsmażymy czosnek to sos będzie gorzki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (3)

    laziza
    autor:
    1

    Bardzo się cieszę, że smakowało Też muszę spróbować z kurczakiem. Pozdrowienia - 24 mar 2014

    Chemiczka
    autor:
    1

    Przepis genialny wyszło wszystko ekstra ! Dodałam tylko podsmażonego kurczaka. PS Podwoiłam ilość składników, aby wyszło więcej ( w opisie nie ma na ile porcji starczy dania) Pozdrawiam - 19 mar 2014

    KamilMaksymiszyn
    0

    Bardzo fajny i szybki przepis. Pozdrawiam. - 10 wrz 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis