Przystawka z grillowanej dziczyzny

    (134)
    2 godz. 50 min

    Zaniosłem to niedawno na imprezę z okazji Halloween i nie doszedłem nawet do stodoły, gdzie się odbywała, a wszystko już zostało zjedzone! Chyba z 15 osób poprosiło mnie o przepis. Jeśli nie lubisz za bardzo smaku dziczyzny, ten przepis jest dla Ciebie! To naprawdę znakomite przekąski. Smakowały nawet tym osobom, które mówiły, że nie lubią sarniny.


    Zrobione przez 128 osób

    Składniki
    ilość sztuk: 20 

    • 450 g steków z jelenia lub z sarny pokrojonych w kostkę
    • 1/2 łyżeczki (lub do smaku) greckiej mieszanki przyprawowej (suszona mięta, tymianek, oregano, bazylia, majeranek, cebula, czosnek)
    • 1/4 łyżeczki (lub do smaku) mieszanki przyprawowej do steków (suszone i mielone: papryka, pieprz, sól, czosnek, cebula, kolendra, koperek)
    • 475 ml (2 szklanki) włoskiego sosu sałatkowego
    • 45 g (1/2 szklanki) papryki jalapeño (lub czuszki) pokrojonej w plasterki
    • 20 plasterków długości 10-12 cm wędzonego boczku
    • 20 wykałaczek namoczonych w wodzie

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +2godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 2godz.50min. 

    1. Doprawić mięso przyprawą grecką i przyprawą do steków. Włożyć do miski i zalać sosem włoskim tak, by je przykrył. Wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na noc, by zamarynować.
    2. Rozgrzać grill do średniej temperatury. Wyjąć mięso z marynaty, marynatę wylać. Na każdym kawałku mięsa położyć plasterek papryczki jalapeño, a następnie owinąć całość plasterkiem boczku i spiąć namoczoną wykałaczką.
    3. Piec na grillu od 15 do 20 minut, obracając od czasu do czasu, aż boczek się przyrumieni. Podawać. Smacznego!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (134)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis