Przekąski z mozzarellą i szynką parmeńską

    Przekąski z mozzarellą i szynką parmeńską

    14polubień
    50min.


    Zrobione przez 24 osoby

    Doskonała przekąska: kulki małej mozzarelli owinięte plasterkami szynki parmeńskiej, a wcześniej marynowane w zalewie pełnej przypraw.

    Składniki
    ilość porcji: 30 

    • 30-40 miniaturowych kulek mozzarelli
    • 100 ml oliwy z oliwek
    • 1 duży ząbek czosnku, zgnieciony
    • 1/2 zielonej lub czerwonej papryki, drobno posiekanej
    • szczypta chili w proszku
    • sól i pieprz
    • 10-15 plastrów szynki parmeńskiej, przekrojonych wzdłuż na pół
    • 1 pęczek świeżej bazylii

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  +30min. odstawienie  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Przygotować marynatę: do miseczki wlać olej, dodać zgnieciony czosnek, posiekaną paprykę, chili, sól i pieprz do smaku. Dodać mozzarellę, wymieszać i odstawić do lodówki na 30 minut.
    2. Odcedzić mozzarellę z zalewy i owinąć każdą kulkę wraz z listkiem bazylii w połowę plasterka szynki. Zabezpieczyć wykałaczką.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (3)

    MargheritaMalgorzataGozdzik
    0

    Są po prostu świetne 😊 - 28 sty 2016

    Jowita_Jowitka
    0

    Bardzo dobry i łatwy przepis - 16 sty 2016

    IzabelaWinek
    autor:
    0

    Szybka i pyszna przystawka. - 07 sty 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis