Ciasteczka podwójnie czekoladowe

    Ciasteczka podwójnie czekoladowe

    4polubienia
    1godz.10min.


    Zrobione przez 36 osób

    Pyszne ciasteczka z czekoladą i z kakao - podwójnie czekoladowe! Pyszne! Można je wykroić w dowolnych kształtach, np. jako serduszka na Walentynki.

    Składniki
    ilość sztuk: 30 ciasteczek

    • 100 g czekolady deserowej
    • 125 g mąki
    • 30 g gorzkiego kakao w proszku
    • 1/2 łyżeczki sody
    • 110 g masła o temperaturze pokojowej
    • 100 g cukru
    • 1 szczypta soli
    • 1 duże żółtko
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • brązowy cukier do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +30min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Podzielić czekoladę na 3 części, 2 z nich włożyć do lodówki. Zetrzeć pierwszą część czekolady na tarce, następnie wyciągnąć z lodówki drugą część i zetrzeć, a następnie zetrzeć trzecią część.
    2. Do miski przesiać mąkę, kakao i sodę. Odstawić.
    3. Masło, cukier i sól zmiksować na puszystą masę. Dodać żółtko i wanilię, zmiksować. Dodać mieszaninę z mąką i startą czekoladę. Miksować, aż składniki się połączą. Jeśli ciasto się nie chce skleić, dodać 2-3 łyżki wody, dodając po jednej na raz i miksując aż ciasto się połączy. Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut.
    4. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
    5. Posypać mąką stolnicę i rozwałkować ciasto na grubość 3 mm.
    6. Wyciąć ciasteczka o dowolnych kształtach i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać z wierzchu brązowym cukrem i piec przez 10 minut.
    7. Po wyjęciu z piekarnika studzić przez kilka minut na blaszce, a następnie przełożyć na metalową kratkę.
    8. Całkowicie przestudzone ciastka można przechowywać w szczelnym blaszanym pojemniku do 2 tygodni.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (5)

    autor:
    5

    Przepis super gotuje je razem z mamą co roku na Boże Narodzenie ale dodaje też potartą skórke pomarańczy POLECAM ! - 27 paź 2013

    JuliaMujstra
    autor:
    4

    Bardzo niezły przepis na ciastka bo ja dałam koleżance a powiedziała że chce przepis - 03 sty 2014

    autor:
    3

    Na moje oko w ilości maki są zle proporcje (tylko 125g) W przepisie są niezgodności: w składnikach jest jajko i pól łyżeczki sody a w wykonaniu nagle żółtko i proszek do pieczenia. Ciasta wyszło mało, lepiło się do rak i rozpadało. Wszystko do wyrzucenia i zmarnowane składniki - 18 sty 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis