Dynia po marokańsku

    Dynia po marokańsku

    9polubień
    1godz.


    Zrobione przez 398 osób

    Marokański smak i aromat ciecierzycy, rodzynek i kaszy kuskus w bulionie, podany w dyni posmarowanej wewnątrz masłem i brązowym cukrem. Jest to przepis, z którym można eksperymentować, urozmaicając warzywa i dodając mięso, na przykład pokrojonego w kostkę kurczaka. Kreatywność w zakresie ilości również jest tu wskazana; w moim przypadku kończy się zwykle nadmiarem farszu, który zjadamy już bez dyni, bo smakuje wspaniale nawet następnego dnia. Wegetarianie mogą zastąpić rosół drobiowy bulionem z warzyw.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżki brązowego cukru
    • 1 łyżka roztopionego masła
    • 2 średnie dynie bez pestek, przepołowione
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
    • 2 posiekane łodyżki selera naciowego, drobno pokrojone
    • 2 drobno pokrojone marchewki
    • 240 g (1 szklanka) ciecierzycy z puszki, odcedzonej
    • 80 g (1/2 szklanki) rodzynek
    • 1,5 łyżki mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
    • sól i pieprz do smaku
    • 400 ml (1,5 szklanki) bulionu drobiowego
    • 175 g (1 szklanka) surowego kuskusu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Nagrzać piekarnik do 175°C.
    2. Położyć połówki dyni miąższem do dołu na blasze do pieczenia. Piec 30 minut, aż będą miękkie. Cukier rozpuścić w roztopionym maśle i posmarować nim wnętrze dyń. Trzymać dynie w cieple podczas przygotowywania farszu.
    3. Na patelni na średnim ogniu rozgrzać oliwę, dodać czosnek, kawałki selera i marchwi i smażyć 5 minut. Dodać ciecierzycę i rodzynki. Przyprawić kuminem, solą i pieprzem i dalej smażyć, mieszając, aż warzywa będą miękkie.
    4. Dodać bulion drobiowy, a następnie wmieszać kuskus. Przykryć i zdjąć z ognia. Pozostawić na 5 minut, aby kuskus wchłonął płyn. Napełnić połówki dyni nadzieniem z i podawać.

    Dynia

    Chcesz dowiedzieć się więcej o dyni? Jak ją wybierać, przechowywać, jak przygotować puree i co zrobić z pestkami? Koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Wszystko o dyni", z którego dowiesz się także jakie ciekawe gatunki dyni możesz wykorzystać w kuchni!

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Amieszka
    autor:
    0

    Zrobiłam wersję z mięsem bez cieciorki, bo akurat poprzedni obiad miałam z cieciorką. Świetny przepis, szczególnie dla tych co lubią obiady "na słodko". - 28 paź 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis