Zupa z pomarańczowej soczewicy

    Zupa z pomarańczowej soczewicy

    1polubienie
    1godz.15min.


    Zrobione przez 3 osoby

    To arabski przepis na danie bardzo proste w wykonaniu, pożywne i sycące.

    AnnaM Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 0,5 kg mięsa pokrojonego w kostkę (najlepsza jest wołowina)
    • olej do smażenia
    • 3 liście laurowe
    • 4 ziarna ziela angielskiego
    • 1 opakowanie pomarańczowej soczewicy (0,5 kg)
    • 0,5 szkl. ryżu
    • kminek mielony
    • sól
    • pieprz
    • majeranek
    • sok z cytryny

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Mięso obsmażyć na odrobinie oleju, podlać wodą, wrzucić liść laurowy i ziele angielskie i dusić.
    2. Kiedy będzie prawie miękkie dolać ok. 2 l wrzątku, wsypać soczewicę, gotować ok. 5 minut. Wrzucić liść laurowy i ziele angielskie.
    3. Wsypać ryż, gotować do miękkości ryżu.
    4. Doprawić solą, kminkiem, pieprzem, na końcu dodać przetarty majeranek.

    rada

    Wody można dolać mniej lub więcej, to zależy od konsystencji, jaką chcemy uzyskać. Po wlaniu zupy na talerz możemy ją doprawić sokiem z cytryny.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis